Holle Anyó birodalma

Holle anyó időtlenül szépséges meséje Boldizsár Ildikó tolmácsolásában – Szegedi Katalin bámulatos illusztrációival.

2890 Ft

Elfogyott

Leírás

Boldizsár Ildikó a hazai mesekutatás legismertebb, legnagyobb tudású szakértője, nevéhez számos elméleti munka és mesegyűjtemény kapcsolódik. A mesék pszichológiai sajátosságait, a mesevilág komplex, életvezetési vonatkozásait vizsgálva évek óta a mesék terápiás szerepével foglalkozik, a meseterápia fogalma s annak elméleti kidolgozása, gyakorlata mind neki köszönhető.

Boldizsár Ildikó Holle anyó meséjét nemcsak szerethetőbbé, személyesebbé tette, de a hangsúlyok áthelyezésével, azaz az anyó mindentudó alakjának központba helyezésével ki is tágította, egyetemes érvényűvé emelte azt.

Szegedi Katalin számos könyvét illusztrálta már a szerzőnek. E mostani közös munkájukból is egyedülálló, különlegesen szép, a klasszikus esztétikai értékeket megőrző, azokat a lehető legmagasabb szinten reprezentáló könyv született.

Interjú a könyvről Boldizsár Ildikóval a Bárka online oldalon.

További információk

Méretek 22 × 26,5 × 1 cm
Illusztrátor

Szegedi Katalin

Oldalszám:

52 oldal

Kötés:

Keménytáblás

Kiadó

Cerkabella

Mások véleménye

 

Boldizsár Ildikó: Holle anyó birodalma 
A hónap könyve, 2017. december

Ki ne ismerné Holle anyó meséjét, melyet még gyermekként a Grimm fivérek mesegyűjteményéből hallhattunk, olvashattunk? Összekapcsolódik számunkra a téllel, a párnából kavargó hópelyhekkel, egy jóságos (első látásra mégis ijesztő) anyóval, aki szívesen látja házában a szorgalmas lányt, és megkapja tőle méltó büntetését a lusta, nemtörődöm lány is.
Ez a klasszikus népmese az alapja a Holle anyó birodalma című gyönyörű mesének. A szerző, Boldizsár Ildikó már több mint két évtizede foglalkozik a népmesék életünkre gyakorolt hatásával, gyógyító erejével. Számos elméleti munkájában és felnőtteknek szóló mesegyűjteményében próbál utat mutatni az útkeresőnek, az eltévelyedettnek vagy a válsággal küzdőnek. A gyermekeknek készült tematikus meseválogatásai a szülők számára adnak iránymutatást. Mégis úgy érezte az alkotás során, hogy kihívás volt számára a történet újramesélése: „Hónapokig kerestem, hogyan tudnám úgy bővíteni az eseményeket és érzelmeket, hogy ne essen csorba az eredeti mesén. Aztán egyszer csak ott találtam magam a kút mélyén, saját elveszett életfonalamat keresve, és megértettem miért van szükség a visszataláláshoz kenyerekre, almákra, hóesésre és legfőképpen Holle anyóra. Ennek az útnak a története ez az ismerős, mégis új mese.”
A gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló mesekönyvet a többszörösen Szép Magyar Könyv-díjjal kitüntetett Szegedi Katalin illusztrációi teszik egyedivé. A művész közel száz könyvillusztrációt készített már, melyek sajátos stílusuk miatt könnyen felismerhetők, ugyanakkor mégis különbözők, mert mélységében kapcsolódnak a szöveghez: „Amikor egy irodalmi művet illusztrálok, igyekszem egyfajta alkotói alázattal közelíteni a mű felé, természetesen olyan többlet hozzáadásával, melyet szavakkal nem lehet kifejezni. Működik bennem egyfajta megfelelési vágy, ugyanazt a világot szeretném a képeimmel is kifejezni, amit a szerző a művével közvetít.”

Boldizsár Ildikó és Szegedi Katalin eddig megjelent közös alkotásai: 
Királylány születik
Királyfi születik
Boszorkányos mesék

E mostani közös munkájukból is egyedülálló, különlegesen szép mesekönyv született, melyet meleg szívvel ajánlok mindenkinek.

Kulcsár Marianna

http://www.sk-szeged.hu/honap-konyve/-/content/boldizsar-ildiko-holle-anyo-birodalma-948682

Pin It on Pinterest

0

Kosár